pharmastart

η αρχη του καθημερινου μας λαβυρινθου

Προετοιμάζοντας την κόρη σας για την εμμηναρχή…

Αναδημοσίευση από το opsinews.com

Του Δρ.Κέκκου Μάρκου

girl

Πολλές γυναίκες έχουν αστείες ή άσχημες αναμνήσεις από την εποχή που οι γονείς τους θέλησαν να τις ενημερώσουν για την εμμηνορρυσία. Ορισμένοι δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε αυτό το θέμα, ενώ κάποιοι άλλοι έδωσαν στις κόρες τους ένα σχετικό βιβλίο και τις άφησαν να βγάλουν μόνες τους συμπεράσματα. Όσο για τα αγόρια, η λέξη “περίοδος” σήμαινε απλώς τη διάρκεια του παιχνιδιού τους. Σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική. Οι γονείς επικοινωνούν περισσότερο με τα παιδιά τους χωρίς προκαταλήψεις, ώστε όταν φτάσει η ώρα το κορίτσι να γίνει γυναίκα να μην αντιμετωπίσει την κατάσταση με φόβο ή και πανικό. Σίγουρα πρόκειται για μία από τις προκλήσεις με την οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι όλοι ως γονείς και γι΄ αυτό καλό θα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για τις ερωτήσεις και τα συναισθήματα που πρόκειται να προξενήσει στο παιδί μας αλλά και στη μεταξύ μας σχέση μία τέτοια συζήτηση.

Επιλέξτε τον κατάλληλο χρόνο

Κατά μέσο όρο τα κορίτσια έχουν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 12 με 13 ετών, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η εμμηναρχή (πρώτη περίοδος) ξεκινά στην ηλικία των 8 ετών ή και πολύ αργότερα στο 16ο έτος της ηλικίας. Εάν περιμένετε μέχρι τη στιγμή που η κόρη σας έχει την πρώτη της περίοδο για να μιλήσετε, τότε είναι πολύ αργά.

Η ηλικία των 8 ετών ίσως να είναι πολύ νωρίς, αλλά σίγουρα πρέπει να μιλήσετε έως τα 10. Είναι σημαντικό να συζητήσετε για θέματα αναπαραγωγής με τα παιδιά σε μικρή ηλικία, ώστε να μην τα αντιμετωπίσουν όλα μαζί, θεωρητικά ίσως και πρακτικά, στα 12 ή στα 13 τους.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για την έγκαιρη ενημέρωση των κοριτσιών είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, η οποία σε αυτή την ηλικία θα αποβεί επιζήμια για το παιδί, καθώς αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα ψυχολογικής φύσης και να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της νεαρής γυναίκας. Τα κορίτσια αρχίζουν να ρωτούν για το σώμα τους και οι γονείς θα πρέπει να απαντούν ήρεμα και ειλικρινά, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο ωριμότητας στο οποίο βρίσκεται το παιδί τους και την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τις απαντήσεις. Θα έχετε πολλές ευκαιρίες να ενημερώσετε την κόρη σας. Αλλωστε, θα το επιδιώξει και η ίδια.

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε τις ερωτήσεις των παιδιών για να τους μιλήσετε. Όταν η κόρη σας φτάσει στην εφηβεία, πρέπει ήδη να γνωρίζει τις αλλαγές που πρόκειται να συμβούν στο σώμα της. Εάν δεν τις μιλήσετε εσείς, θα απευθυνθεί στις φίλες της και είναι πολύ πιθανόν να παραπληροφορηθεί αλλά και να αντιμετωπίσει την εμμηνορρυσία με ιδιαίτερα αρνητική στάση.

Τι να πείτε

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις, όπως: “κόρη μου, πρέπει να μιλήσουμε” και “έχουμε να κάνουμε μια σημαντική συζήτηση”. Επιδιώξτε να κάνετε πολλές απλές συζητήσεις μικρής διάρκειας. Μία μοναδική μακροσκελής συζήτηση, στην οποία γίνεται προσπάθεια να εξηγηθούν μαζεμένα όλα τα θέματα που άπτονται της εμμηναρχής, μάλλον θα προκαλέσει άγχος και θα επηρεάσει αρνητικά το παιδί, που πιθανότατα δεν θα συγκρατήσει τα περισσότερα από αυτά που θα πείτε.

Τα παιδιά ρωτούν πολλά για το σώμα τους και είναι σωστό να τους απαντάτε. Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και μην παραλείψετε να δείξετε στην κόρη σας ότι είστε διαθέσιμοι να απαντήσετε σε οποιοδήποτε ερώτημα έχει, όποτε θελήσει.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει ότι μπορεί να απευθυνθεί στους γονείς για να λύσει τις απορίες που την κατακλύζουν, καθώς βομβαρδίζεται συνεχώς με πληροφορίες αμφίβολης εγκυρότητας από το περιβάλλον της και αναγνωρίζει όλο και περισσότερες αλλαγές στο αναπτυσσόμενο σώμα της.

Εάν αφήσετε το παιδί σας να καταλάβει ότι νιώθετε ντροπή, χωρίς να εκμυστηρευτείτε οι ίδιοι την αμηχανία που πιθανόν αισθάνεστε μιλώντας για την εμμηνορρυσία και τα υπόλοιπα συναφή θέματα, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγει να σας ρωτήσει όσα θα ήθελε.

Είναι προτιμότερο να ξεκινήστε εσείς τη συζήτηση, με ερωτήσεις που θα κάνουν το παιδί να νιώσει άνετα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρχίσετε την κουβέντα με την αφορμή κάποιας διαφήμισης στην τηλεόραση σχετικής με παυσίπονα για τους πόνους περιόδου ή κατά την αγορά γυναικείων προϊόντων υγιεινής. Εάν ακούσετε την κόρη σας να μιλά για “περίοδο”, ρωτήστε ήρεμα τι εννοούσε ή πού άκουσε τον όρο, προσπαθώντας να της εξηγήσετε την πραγματικότητα και να ξεδιαλύνετε πιθανές παρανοήσεις που έχει. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε θετική στάση στη συζήτηση. Εάν το παιδί ακούσει τη μητέρα του να αναφέρεται στην περίοδό της και να χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως “κατάρα”, “βάσανο” κ.ά. κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει αρνητική στάση. Αντίθετα, οι μητέρες θα πρέπει να εξηγήσουν στην κόρη τους ότι πρόκειται για μία φυσιολογική κατάσταση, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αλλωστε χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσατε να έχετε φέρει στον κόσμο “το όμορφο πλασματάκι που τώρα είναι όλο απορίες”.

Χρησιμοποιείστε απλά λόγια

Κορίτσια και αγόρια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα τα κορίτσια εμφανίζουν αιμορραγία από τον κόλπο (εμμηνορυσία) που αντιπροσωπεύει την κατάληξη του κύκλου προετοιμασίας της μήτρας για να δεχτεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, η μήτρα το αποβάλλει και, στη συνέχεια, εμφανίζεται το αίμα. Αυτή είναι μία πολύ απλουστευμένη ερμηνεία του εμμηνορυσιακού κύκλου, η οποία έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αντιληπτή από τα παιδιά.

Μην παραλείψετε να ενημερώσετε για τα πρακτικά θέματα

Οι νεαρές κοπέλες θα πρέπει να εξοικειωθούν με τη χρήση γυναικείων ειδών υγιεινής (σερβιέτες, ταμπόν), καθώς και να γνωρίζουν ότι μπορεί να εμφανίσουν και τους λεγόμενους πόνους της περιόδου (δυσμηνόρροια), που οφείλονται σε συσπάσεις των μυών της μήτρας. Μην φοβίσετε το παιδί όμως, φροντίστε να καταλάβει ότι η δυσμηνόρροια είναι αντιμετωπίσιμη και ότι πολλές γυναίκες εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα.

Συνηθισμένες ερωτήσεις των παιδιών για την εμμηνορυσία

Τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο, όπως:

Γιατί έχουν μόνο τα κορίτσια περίοδο; Εξηγήστε στα αγόρια ότι και σε αυτά παρατηρούνται αλλαγές, καθώς μεγαλώνουν και μπαίνουν στην εφηβεία, όπως, για παράδειγμα, εμφανίζουν τρίχες στο πρόσωπο και αλλάζει η φωνή τους. Για τα κορίτσια η εμφάνιση περιόδου σημαίνει ότι μπορούν να τεκνοποιήσουν, κάτι που θα πρέπει να εξηγήσετε με σαφήνεια.

Τα κορίτσια θα έχουν περίοδο για όλη την υπόλοιπη ζωή τους; Όχι, γιατί οι γυναίκες σταματούν να έχουν περίοδο στην ηλικία των 45-50 ετών (εμμηνόπαυση), γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν πια να αποκτήσουν παιδί.

Πόσες ημέρες διαρκεί η αιμορραγία και πόσο αίμα χάνεται; Η διάρκεια της περιόδου διαφέρει από κοπέλα σε κοπέλα, συνήθως κυμαίνεται από τρεις έως επτά ημέρες. Η ποσότητα του αίματος που χάνεται διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομα, αλλά και ανάμεσα στους εμμηνορυσιακούς κύκλους της ίδιας γυναίκας. Η συνηθισμένη ποσότητα είναι περίπου 30ml.

Τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ: σερβιέτες ή ταμπόν; Συνήθως τις πρώτες φορές τα κορίτσια χρησιμοποιούν σερβιέτες, αλλά η άνεση που προσφέρει το ταμπόν σε μεγαλύτερες φίλες τους φαίνεται ελκυστική και μπορεί να θελήσουν να το δοκιμάσουν. Κάθε συσκευασία περιέχει οδηγίες, τις οποίες φροντίστε ως μητέρα να διαβάστε μαζί με την κόρη σας, και στη συνέχεια δείξτε της πώς να της εφαρμόσει. Θα σας συνιστούσαμε προηγουμένως να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας, τόσο για την καταλληλότητα της χρήσης του ταμπόν από την κόρη σας όσο και για τις πιθανές επιπλοκές της.

Μην αμελήσετε να ενημερωθείτε τόσο εσείς όσο και να ενημερώσετε την κόρη σας για το σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Toxic Shock Syndrome), το οποίο είναι μια αντίδραση του οργανισμού που σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν. Πρόκειται για πάθηση που δεν είναι συχνή, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη (μπορεί να έχει ακόμη και μοιραία κατάληξη). Οι πιθανότητες εμφάνισής του ελαττώνονται σε μεγάλο βαθμό, αν η γυναίκα φροντίζει επιμελώς να αλλάζει το ταμπόν συχνά (κάθε τέσσερις ώρες σύμφωνα με τις οδηγίες).

Θα έχω πόνους περιόδου; Δεν υπάρχει μέθοδος πρόβλεψης για το ποια κοπέλα θα εμφανίσει δυσμηνόρροια. Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στην κόρη σας ότι, ακόμα και αν έχει πόνους κατά την περίοδο ή λίγο πριν από αυτήν, συνήθως δεν διαρκούν πολύ. Ένα ζεστό μπάνιο ή μία θερμοφόρα μπορεί να απαλύνει το πόνο. Επίσης, η γυμναστική βοηθά τόσο στην αποφυγή της δυσμηνόρροιας όσο και στην ελάττωση της έντασης των πόνων που την χαρακτηρίζουν. Εάν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, είναι πιθανόν να χρειάζεται η λήψη κάποιου αναλγητικού.

Τι είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο; Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο αφορά σε οργανικές αλλά και ψυχολογικές μεταβολές που ενδέχεται να παρατηρηθούν λίγες ημέρες πριν από την περίοδο. Μερικές φορές, οι κοπέλες εμφανίζουν απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, καθώς και έντονο φούσκωμα της κοιλιάς και του στήθους. Η άσκηση μέτριας έντασης, η ανάλογη ξεκούραση και η ισορροπημένη δίαιτα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να σταματήσω να αθλούμαι κατά την περίοδο; Πολλές κοπέλες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να σταματούν να αθλούνται, όπως, για παράδειγμα, να κολυμπούν κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Η απάντηση είναι όχι. Η ζωή των κοριτσιών δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από μια φυσιολογική διαδικασία. Δώστε στην “εκκολαπτόμενη” γυναίκα να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, εφόσον το επιθυμεί και αισθάνεται άνετα.

Οι τελευταίες μας συμβουλές

Φροντίστε να είστε άνετοι και να μην έχετε νευρικότητα, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μεταδώσετε άθελά σας και στην κόρη σας. Όταν τα κορίτσια πλησιάζουν στην ηλικία εμμηναρχής, καλό θα ήταν να τα προετοιμάσει και ο παιδίατρός τους. Μη διστάσετε να το συζητήσετε μαζί του. Εάν το παιδί σας διδάσκεται στο σχολείο μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, συνδυάστε το με τη δική σας προσέγγιση. Προετοιμάστε το παιδί κατάλληλα και ζητήστε του να σας ρωτήσει οτιδήποτε θέλει. Συνομιλήστε με το δάσκαλο και ενημερωθείτε για τυχόν απορίες ή προβλήματα που έχει η κόρη σας. Πριν ξεκινήσετε αυτήν τη συζήτηση επιβάλλεται να ενημερωθείτε για την εμμηνορρυσία, τον αναπαραγωγικό κύκλο της γυναίκας και για ό,τι σχετίζεται με το αναπαραγωγικό σύστημα, μέσω του ιατρού σας ή κάποιου έγκυρου ιατρικού εντύπου, έτσι ώστε να είστε σε θέση να απαντήσετε σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις που θα σας τεθούν. Εξοπλιστείτε με θάρρος και υπομονή και… καλή επιτυχία!

Πηγή: http://www.opsinews.com/

Δημοσίευση: 08/08/2013

Σχολιάστε

Information

This entry was posted on 9 Αυγούστου 2013 by in Συμβουλές and tagged .

Πλοήγηση

RSS Το Ματζούνι